Intervju av Cecilia Cederfur.


Louise är en entreprenör och person med härlig entusiasm och allt-går-att-göra-mentalitet. Här pratar jag med Louise om hennes passion att förändra synen på hörselskador och funktionsnedsättningar och hur hennes affärsidé kom till.

 När vi pratar upptäcker jag hur lite jag känner till om icke-hörandes vardag. Louise pekar på oanade utmaningar, allt från att behöva ringa på en telefon för att få hjälp i mataffären till vikten av att icke-hörande känner till tecken om sex och samlevnad för att få ett språk där vittnesmål om övergrepp är möjligt. Louise tar saker i egna händer och utvecklar nu spel för att lära ut viktiga ord ur tecken-språket.

Louise om inspirationen bakom sitt företag: 

Jag föddes hörande men på nyårsafton när jag var 18 år smällde en smällare av bredvid mig och jag fick tinnitus och nedsatt hörsel. För 6 år sedan tappade jag hörseln totalt och blev döv på båda öronen, det visade sig vara på grund av en sällsynt genvariant jag inte visste att jag hade. Efter att jag opererades och fick cochlear-implantat på ena örat har jag fått tillbaka en del av hörseln. 

Min dröm startade för 10 år sedan när jag fick idéen att erbjuda annorlunda produkter runt hörapparater. Jag saknade snygga produkter till mina egna hörapparater. Jag upplevde att utbudet var för äldre, hudfärgat, svart, vitt och grått. Jag lyckades hitta ett par blå hörapparater till slut, men kände att det fanns alldeles för lite färg, jag vill ha rosa och lila. 

För två år sedan när jag kände att det var rätt tillfälle startade jag upp min affärsidé. Nu driver jag “Jag hör dig AB” som är en webbutik för hörselskadade, döva, dövblinda och våra anhöriga. Min butik är också till för de som arbetar inom vården, förskola mm, som arbetar med personer som använder tecken som stöd i sin kommunikation.

“Jag vill ge kunskap och utbilda vår omgivning hur det är att inte höra.”

Om vikten av att göra något: 

Jag är passionerad för att man ska kunna vara positiv och stolt över sin funktionsvariant, man ska inte känna sig tvungen att dölja det för sin omgivning eller känna att det är något konstigt. 

Jag vill ge kunskap och få vår omgivning att förstå hur det är att inte höra. Dagligen möter vi hinder som andra inte tänker på. 

Det är så mycket negativt omkring funktionsvarianter men i mitt företag vill jag lyfta det positiva. Det ska vara lekfullt och man ska bli glad när man besöker min webbutik samtidigt som det ska också finnas plats för det mer neutrala, det ska vara en sida för alla. 


Louise om sin dröm att förändra saker:

Jag är den enda i Sverige som säljer vissa av mina produkter och i framtiden vill jag anställa personer som själva har en funktionsvariant. Det blir unikt hos mig att det är ett krav att höra dåligt för att anställas säger Lousie och skrattar. Jag har själv haft arbetsgivare som inte har tagit hänsyn till att jag är hörselskadad så jag vet hur svårt det kan vara. Det är också värdefullt att de anställda har kunskaper om hur det är att leva med en funktionsvariant med tanke på att mina kunder gör det.

PERSONLIGT

5 korta med Louise

Jag älskar att:  Läsa böcker och springa i skogen. 

Min favoritplats: Vår trädgård, när vi flyttade in fanns det för många träd och den var helt förvildad. Det var bästa trädgårdsterapin att få ordning där, Jag älskar att såga ner träd med motorsåg säger Lousie med ett skratt. 

Jag gillar att utmana mig själv med: Att göra saker själv! En gång köpte jag hem studsmatta och pool. Bara studsmattan vägde 25 kg som jag släpade hem.

Min favoritrestaurang: Jag äter gärna på Pinchos, de har häftiga drinkar och härlig miljö.

Favoritshopping: Jag älskar att gå på loppis för att fynda möbler jag kan måla om och allt annat man “villhöver”.Andra artiklar för dig