ORGANISERA HEMMA, 5 BEPRÖVADE KNEP

Ge 2021 en bra början genom att fundera hur du vill ha ditt hem. Nya behov uppstår och att organisera om kan göra hela skillnaden för hur du trivs hemma. Visst vill vi ha våra saker ordnade och lätta att hitta? 

Testa de här beprövade knepen för att få jobbet gjort:

Styr upp det du använder mest. Störst effekt av din omorganisation har du, om du prioriterar rummen och lådorna du använder ofta.

GE DIG TID

Ge dig själv ett rimligt schema för varje utrymme du tar dig an. Lägg till lite extra tid för att undvika press och stress och hinna tänka igenom hur du bäst organiserar utrymmet.

JOBBA INTE SJÄLV

Det är inte särskilt kul att ta hand om all städning själv men det är roligt att göra saker tillsammans. Låt alla i familjen hjälpa till efter förmåga och ta ansvar för sin del.

DELA UPP JOBBET

Dela upp jobbet i delar som går att uppnå på några timmar. För att slippa känna sig överväldigad och inte riskera att glädjen i projektet övervinns av tristess och trötthet, dela upp rummet i olika delar och ta en del i taget. Sätt en tid för hur länge du ska hålla på och avsluta sedan för dagen.

FÖRESTÄLL DIG DITT IDEALA LIV

Gör som Marie Kondo. Innan du börjar, tänk efter hur du vill leva ditt liv. Det finns så många olika behov som ska passas in, du kanske har ditt kontor hemma, tränar hemma, och behöver ha utrymme som passar dina barns behov. Analysera vad för slags hem du vill leva i och hur du vill leva där, låt sedan den bilden guida dig genom rensning och organisering.

ORGANISERA EFTER HUR DINA RUTINER SER UT

Styr upp det du använder mest. Störst effekt av din omorganisation, har du om du prioriterar rummen och lådorna du använder ofta. Dessutom blir det mindre sannolikt att nytt stök uppstår om de viktigaste områdena är välorganiserade. Tänk efter vad du behöver och var du behöver det.

Sortera sedan efter kategori, dela exempelvis upp T-shirtar för sig och skjortor för sig. Gå igenom varje plagg eller föremål och bestäm om du ska behålla, donera eller kasta. Organisera sedan upp det du ska behålla efter kategori och så att det du använder mest är lättillgängligt. 

Få ut det mesta av förvaringen och gör den överskådlig med hjälp av korgar, backar, avskiljare och etiketter.

Gör det lätt att sortera ut kläder eller tidningar för återvinning genom att direkt lägga ner dem i en kasse eller korg och bär sedan bara iväg när det är dags. Sätt klädåtervinningen i din garderob och tidningsåtervinningen där du rensar ut papper eller läser tidningen.


Vill du ha mer ännu mer förändring? Överväg att lägga till textilier med ett nytt färgschema.


HANDLA FÖR HEMMET

Korg med handtag, 2-p
Kökshandduk i hellinne
Stora runda korgar, 3-pack
Stor dörrmatta, Tree
Mjuka sjögräskorgar
tablett i linnemix