Så skapar du ett hemmakontor som fungerar


Under 2020 arbetade vi mer än någonsin hemifrån och kanske är det en trend som är här för att stanna. Det finns många fördelar, men man kan behöva tänka ett varv extra för att få till en bra ergonomi.

BELYSNINGEN

Hemmakontoret har till skillnad från vanliga kontor sällan en bra allmänbelysning, så tänk därför på att tända både taklampan och skrivbordslampan. Särskilt viktigt att tänka på belysningen är det under vintern och hösten när det naturliga ljuset inte kan kompensera. 

  • Låt ljuset från skrivbordslampan falla från vänster om du är högerhänt och tvärtom om du är vänsterhänt så skapar inte din hand skugga över det du skriver. 
  • Lite handfasta riktlinjer att guidas av är att lampskärmen ska placeras under ögonhöjd för att du ska slippa bli bländad, ca 40 cm ovanför skrivbordet med ljuset riktat rakt ner. 
  • Placera datorskärmen vinkelrätt mot fönstret så slipper du reflektioner. 

Ergonomitricks

  • Bordsytan ska vara i armbågshöjd när du sitter ned och underarmarna ska kunna vila bekvämt på bordsytan. Om du inte har ett justerbart skrivbord så se till att välja en stol med passande höjd eller kom upp lite extra genom att sitta på en dyna. En dyna är också skönt om man snabbt får träsmak. 
  • Saknar din stol stöd för ländryggen kan du lägga en kudde eller hoprullad handduk som stöd bakom ryggen för att förbättra sittställningen.

Ta aktiva pauser

Att arbeta hemifrån brukar betyda mindre ytor att röra sig på och möjligheten till vardagsmotion som man får genom att ta sig till och från jobbet försvinner. För att hålla sig fokuserad och må väl kan man behöva hitta andra sätt att få in rörelse.

  • Ta en morgon- eller lunchpromenad. Genom att gå ut tidigare på dagen drar du också bättre nytta av dagsljuset och kan återställa dygnsrytmen. 
  • Pausa regelbundet, byt ställning ofta, res dig upp och gå till kaffebryggaren. 
  • Ett tips för att undvika datortrötta ögon är att regelbundet titta ut genom fönstret och låta ögonen vila genom att skifta fokus ett tag.

Källor och lästips:  Arbetsmiljöverket och prevent.se.

Produkter för hemmakontoret

Stötta en trött ländrygg med en kudde. Frigör yta och gör hemmakontoret lätt att ta med genom att stoppa ner dina laddsladdar och minnesdiskar i en minipouch och din iPad i ett snyggt fodral. 
Kuddfordral, 100% linne
mininecessär i ull-linne
iPadfodral i ull-linne